top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiDutzi

Albania- PART. I

De curând m-am întors din prima mea vacanță în Albania. Am tot auzit de Albania în stanga și-n dreapta ca destinație turistică de vreo 2-3 ani încoace, dar abia acum ne-am gândit să mergem și noi. Vreau să vă zic că Albania nu e ceea ce se aude a fi. Adica poate e prin unele părți, dar noi n-am avut probleme. Nu se fură mașinile turiștilor pentru ca albanezii conduc doar Mercedes-uri, ultimele modele, Audi R8 sau A8, Ferrari sau Hummer, in mare parte, desi e o tara săracă. Pe strada in Albania te simti ca la un salon auto la care sunt prezentate ultimele modele de masini. Bine, nu toată lumea e așa, dar 8 din 10 mașini sunt de lux. Deci, mergeti linistiti ca nu se întâmplă nimic cu nimeni!!!

Drumul până în Albania e destul de lung. Noi am fost cazati în Sarande, a doua statiune de la intrare în țară după Ksamil. Am făcut vreo 12 ore, sunt 1067km de la Timisoara, fără să fi stat prea mult prin vămi sau benzinării, am făcut două opriri. Am mers prin Serbia, Macedonia și Grecia, pe Ioannina, de care te plictisesti la cât mergi pe ea. Autostrăzile au costat vreo 25-27 euro/drum. La vama de la intrare în Albania am stat vreo 15 min. Drumul e destul de rău, e drum de țară, de munte, pietruit și prăfuit, dar eu cred că problema se va rezolva în anii urmatori.

Pentru a ajunge în Sarande, exista doua optiuni:

1. Prin munți, iar eu nu vă recomand decât dacă sunteți amatori de senzatii tari. Efectiv te întorci cu mașina în loc, drumul fiind și foarte îngust. In plus, se circula și pe doua sensuri deci mai bine nu.

2. Cu pluta! Da, ați citit bine. E un drum nemarcat pe hartă, dar nu imposibil de găsit. Urmariti pe GPS satul Xare si de acolo tot înainte spre Ksamil. Ksamilul e o insula asa ca acea pluta face legatura intre ea si drumul de pe care veniti. Pe plută încap cam 2-3 mașini, pare șubredă, dar stati calmi pentru ca ajungeti safe pe cealaltă parte. Am plătit 5 euro pentru acest "feribot" :))))))


 

De aici până la Sarande, drumul devine ok si se ajunge cam în 20 de minute. Ajunși în Sarande, am găsit imediat hotelul. Am fost cazati la Hotel Eval https://www.booking.com/hotel/al/eval-apartment.ro.html . Am fost puțin panicată după ce am facut rezervarea pentru ca am citit review-urile abia după și pot spune că nu se potrivesc cu realitatea. Hotelul este foarte curat, personalul super amabil si prietenos, iar mâncarea de la restaurant delicioasă și ieftină, ca peste tot unde am mai mâncat. Am avut un apartament destul de mare, spațios în care ne-am simțit foarte bine. Nu că am fi stat prea mult în cameră, având în vedere că plecam dimineata dupa micul dejun si ne intorceam dupa amiaza dupa ora 16. Mai târziu ieseam în oraș.

Pentru apartamentul acesta am plătit 46 euro/noapte cu mic dejun 3 persoane. Am stat 13 nopți. Nouă ni s-a părut puțin având în vedere faptul ca eram obisnuiti cu preturile de la greci, care în ultimii ani au crescut destul de mult. Am fost de 14 ori în Grecia, așa că vă rog sa nu ma contraziceti. Ei bine, daca pentru noi a fost puțin, albanezilor li s-a părut ca am dat mult. De unde stiu asta? Am gasit albanezi vorbitori de greaca asa ca nu am ratat ocazia de a discuta cu ei despre turismul lor care a explodat în ultimii doi ani. Cazarile lor costa în general vreo 25-50 euro in plin sezon pe noapte, asa ca noi am cam fost la limita superioara. Bineînțeles, au si ei resorturi mari si hoteluri de 5 stele, la care prețurile pornesc de la 100-150 euro/noapte. Noi nu suntem genul care sa stea la 5 stele pentru ca nu prea stam în cameră sau la piscină, deci nu vedem rostul.

 





Hotelul Eval e foarte aproape de plajă. Ieși prin spate, cobori o pantă si ai ajuns la Mango Beach Bar. E si club de noapte, așa ca e potrivit pentru cei care vor să se distreze. Au un bar și în oraș. Plaja e cu pietre, dar n-am stat decât de doua ori acolo. Majoritatea plajelor sunt cu pietre în Albania, așa că vă recomand să vă luati papuci de apă cu voi. Noi nu ne-am luat de acasa, cu gandul ca sigur gasim si in Albania si am dat 1000lekke pe o pereche, adică vreo 8,5 euro. Daca nu stiati, lekke e moneda lor si vă obisnuiti repede cum functioneaza. Va recomand sa schimbati euro in lekke, pentru ca altfel va cam ard la preturi, desi puteti plati si in euro. Lângă hotel e un schimb valutar, de acolo poti închiria mașină sau cumpara excursii de o zi. Noi schimbam de fiecare data 100 euro si primeam 12,000 lekke. Schimbul nu e prea genial, dar n-ai ce face.

Gata!!! Despre plajele pe care am umblat si preturile la mancare si in magazine va povestesc în alt articol.


vedere din centru, Sarande

A, încă un lucru. Grecia nu se compară cu Albania la cazări. Albania are clădiri noi, frumoase, mari, majoritatea hoteluri cu minim 30 camere. Deci cei obișnuiți cu stilul grecesc, așa ca noi, cu pat de lemn într-o cămăruță, pot să uite și să descopere ce au de oferit si albanezii.

56 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page